Spreidband

Het spreidbandje is een transportband die gebruikt wordt om producten in een productielijn uit elkaar te trekken of juist naar elkaar toe te brengen.
Deze functionaliteit kan zowel in de breedte als in de lengte worden toegepast, afhankelijk van de behoeften van het productieproces.

In de breedterichting wordt dit bereikt door de geleiders waarin de bandjes lopen te verschuiven. Dit kan om verschillende redenen worden gedaan:

  • Verbeterde panering: Door meer ruimte tussen de producten te creëren, kan elk afzonderlijk product gelijkmatig worden gepaneerd. Dit resulteert in een betere kwaliteit van de panering.
  • Aanpassing van bandbreedte: Soms is het nodig om de breedte van de band aan te passen, het spreidbandje maakt deze aanpassing mogelijk, bijvoorbeeld van 400 naar 600 of omgekeerd.
  • Meer ruimte tijdens het braden: Tijdens het braden kan het gunstig zijn om meer ruimte tussen de producten te hebben voor een gelijkmatige garing en textuur.
Het uit elkaar trekken van de producten in de lengterichting wordt ook gebruikt om te voorkomen dat ze aan elkaar bakken in de braadoven en gelijkmatiger worden gegaard.

Door twee verschillende snelheden van de bandjes te regelen in de elektrische kast, kunnen de producten individueel bewegen en wordt voorkomen dat ze aan elkaar kleven tijdens het bakproces.